Nädal 5. netiketikäsud

Kõige tähtsam netiketikäsk tänapäeval on oma teadmiste jagamine. 90ndatel oli infokogum olematu võrreldes tänasega. Ilma selleta oleksin mina pea iga päev arendajana hädas. On aegajalt olukordi, kus tekib bugi mille põhjustajale ei suuda näppu peale panna. Sellistel puhtudel tuleb tihti appi foorumid. Üks kõige populaarsematest on Stackoverflow. Stackoverflow-d külastas 2022 aastal 50 miljonit inimest. Enamasti tehakse sinna konto, et küsida teistelt tarkadelt abi teatud probleemide lahendamiseks. 69% nendest muredest saab ka vastatud.

Teiseks suureks abikäeks on teegid avalikes repodes, mida inimesed tihtipeale tasuta ülal peavad ning ka edasi arendavad. Selle asemel, et kirjutada kõikidele probleemidele ise lahenduse, on tekkinud inimestel harjumus neid ka teistele jagada. Tänu sellele on ka suhteliselt tervislik ökosüsteem (Alati on ka halvad õunad nagu nt Liberty bomb, faker teek). Teegid on alates hästi väikestest skriptikestest kuni selleni, et saada jooksutada virtuaalmasinat brauseris.

See on jätkuvalt minu jaoks tähtis reegel, aga on näha, et see on suuresti oma kehtivuse ära “kaotanud”. Selleks reegliks on “Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust”. Maailm on nii kaugele jõudnud, et absoluutselt kõigil on oma nutitelefon. Umbes 6,5 miljardit telefoni on ringluses. Sellest sõltuvalt ükskõik kuhu sotsiaalmeediasse sa satud on alati iga mõistliku postituse all absurdsed kommentaarid kus suudetakse ka kõige targemad fakti üle kahtlema panna või siis kedagi maha teha ja norida – isegi ilma põhjuseta. Tänapäeval läheb vaikselt raskeks eristada muinasjutte tegelikkusest.

Viited:

By:

Posted in:


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started